Powered By Blogger

torsdag 20 mars 2014

Mammas äppelpaj

Jag har ju följt mammas recept nästan hela mitt liv så här kommer jag dela med mig en av dem;



 
  
Ingredienser:
  1. 250 gram mjöl
  2. 2 st. äggula
  3. 125 gram rumstemp smör
  4. 1 msk florsocker
  5. 1/2 dl tíll 1 dl mjölk
Blandningen i pajen.
  1. 2-3 stora äpple
  2. florsocker
  3. kanel
  4. russin ( om man vill)
  5. några klick smör
Garnering
  1. 1 ägg
  2. lite mjölk
  3. Strösocker
 
 
 
 
Gör en liten gupp som i bilden och börja jobba från sidorna inåt , jobba med fingertopparna, knåda aldrig degen , när det bli lite smulor så använder du av mjölken för att få smulorna till deg, knåda inte degen utan jobba med fingrarna tills du får en jämn och smidig deg. Lägg den i en påse och ställ den i rumstemperatur i 2-3 timmar. Under tiden skär du äpplena i halvmånar och sätter du ugnen på 175 c .
Använd en pajform och smörj den med smör, kavla ut degen och lägg i formen, lägg äpplena bredvid varandra , strö kanel, socker och russin om du vill, så forsätter du till ungefär tre lager, lägg några klick smör, antigen kavlar du en lock till toppen eller så skär du i smala band.
Vispa ägget med mjölk och pensla på , strö på socker och in i ugnen i ungefär halv timme , kolla då och då både översta och understa lagret att det inte bränns,
 
 
 
 
Lycka till
kram/ Shirin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar